maandag 26 oktober 2009

Herfst in Nederland

De herfst heeft zijn intrede weer gedaan. De avondtemperaturen zijn flink gezakt en overdag kan het zo nu en dan al guur zijn. Toch heeft ook de herfst zijn charmes.

Het veelzijdig groen van de boombladeren maakt plaats voor het bruin in allerlei variaties. De paddestoelen en zwammen kom je tegen in alle vormen, maten en types.
Snuif de lucht eens op in een herfstbos of park en je weet dat het najaar is gekomen. Fiets- en wandelpaden kunnen spiegelglad worden van de gevallen bladeren, maar ook een vroege nachtvorst kan het pad in een mini-ijsbaan veranderen. De ochtenddauw wat neerslaat op een spinnenweb, prachtig! Niet alleen de bossen zijn anders in de herfst, ook een wandeling aan het strand. Het schuim wat ontstaat door het gebeuk van de branding, het snijden van het zand in je gezicht bij een stevige zuidwester en het geluid van het zand wat tegen een in het prikkeldraad verstrengelde plasticzak geselt. Ook hier de tegenstellingen.
Ga eens op de rug liggen in een duinpan, lekker uit de wind en in het najaarszonnetje, wedden dat het genieten wordt!? De trekvogels die hun toevlucht zoeken in andere oorden een mooi fenomeen blijft dat toch!
Ook de plaatsen waar het zomers druk is, daar kun je in het najaar in alle rust genieten van al het moois. De Biesbosch, vermaard om zijn prachtige natuur, is in de herfst niet meer dan een stil en verlaten oord, slechts hier en daar vindt je een afgemeerde boot welke voornamelijk bemand wordt door sportvissers die vol verwachting wachten op hun moment van actie als een roofvis het aas niet kan weerstaan. De aanbeet, de run, de drill en het landen van de vis geeft een kik die in je gehele lichaam is te voelen. Daar doen ze het voor, daarvoor trotseer je de kou, regen en wind.

Geen opmerkingen: