woensdag 9 december 2009

Piraten leggen bijltje neer (Torrents)

Wie weleens stout is geweest op het internet kent de geheime plekjes wel of beter gezegd kende de geheime plekjes wel. Gisteren is bekend geworden dat The Pirates Bay geen beroep aantekent tegen het rechterlijk bevel van 22 oktober waarin zij werden veroordeeld alle links (zgn. torrents) naar illegaal materiaal van de website ThePirateBay.org te verwijderen. Daarmee is het vonnis definitief en moeten de makers voor 1 maart 2010 alle links naar illegaal materiaal verwijderen. Voldoen zij er niet aan dan staat hen dwangsommen te wachten van 3000 Euro per link.

Daarmee is weer een grote speler op de illegale (download)markt van het net gehaald. Eerder al had Mininova haar webonderdeel dat verwees naar illegale content uitgeschakeld. Natuurlijk zijn er nog genoeg kleine sites voorhanden waar je je spullen kunt halen, maar het net lijkt zich nu geleidelijk aan te sluiten. De enige bron waar je op dit moment nog zorgeloos lijkt te kunnen struinen zijn de good old nieuwsgroepen (usenet), tegen betaling van ongeveer 7 Euro kun je daar nog vrijuit downloaden. Ik weet het, jij weet het...dan zal Brein het ook wel weten en dus kun je concluderen dat dat binnenkort ook aan banden zal worden gelegd. Ik zou zeggen als je je daarmee bezighoudt neem dan geen jaarabonnement maar betaal gewoon per maand.

Downloaden van muziek en film valt onder de wettelijke uitzondering op het anderszins exclusieve auteurs- en daaraan verwante naburig recht. Dat wil zeggen dat de wet toestaat dat je muziek en film downloadt indien je het zelf voor je eigen gebruik doet en er geen direct of indirect commercieel oogmerk mee dient. Als je dus gratis illegaal aanbod downloadt zodat je het niet hoeft te kopen dan is dat NIET toegestaan. Snap jij het, snap ik het ?!?!?!

Geen opmerkingen: