vrijdag 4 december 2009

Gegevensuitwisseling door de jaren heen.

In vroegere dagen was gegevensuitwisseling nog niet zo gemakkelijk als tegenwoordig. In de jaren 80 werden gegevens opgeslagen op 5 1/4 inch floppy-disks waar je 360 KB aan gegevens op kon opslaan. Later kwamen er high-density exemplaren van en kon je 1,2 MB aan gegevens kwijt. De leesopening van dit flexibele opslagmedium was niet afgedekt en kon gemakkelijk beschadigen om de floppy tegen beschadigingen te beschermen werden zij opgeborgen in een soort enveloppen.
De opvolger van deze kwetsbare floppies was een exemplaar van 3,5 inch. De gegevensschijf was opgesloten in een harde kunststof behuizing, de leesopening werd door een aluminiumschuif onder veerdruk afgesloten en er werd een schuifje voor schrijfbeveiling geintroduceerd. Op dit kleinere formaat konden gek genoeg meer gegevens worden weggeschreven. In eerste instantie 720 KB en later in high-density 1,44 MB. In die tijd werd een PC uitgerust met een floppydrive van beide typen om de onderlinge uitwisselbaarheid met andere gebruikers te bevorderen. Later verdween de 5 1/4 inch schijven geheel van de markt.

Met de komst van de compactdisc verdween ook de floppydisk meer en meer van het toneel. Toen de CD-R (recordable) gemeengoed werd kon men ineens 650 MB aan gegevens kwijt! Dit was ook omstreeks de tijd dat Windows95 uitgebracht werd en besturingssystemen door hun omvang niet langer meer op floppies te leveren waren.

Eind negentiger jaren deed ook de DVD-schijf zijn intrede en was er een opslagcapaciteit mogelijk van 4,7 GB en in dual layer zelfs het tweevoudige.
Inmiddels had de USB-stick ook zijn intrede gemaakt en wordt door velen gebruikt door zijn handzaamheid om documenten en bestanden uit te wisselen. Deze stickies zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen met variabele opslagcapaciteiten.
De laatste in het rijtje van dit soort opslagmedia is de Blu Raydisc met zijn opslagcapaciteit van 250 GB, die op dit moment gebruikt wordt voor de grote bestanden van HD-televisie.

Op moment van schrijven neemt cloud computing een grote vlucht. Hier wordt gebruik gemaakt van opslagcapaciteit op het internet, voor privacygevoelige documenten is men nog wat huiverig om dat online op te slaan. Ieder met een gmailaccount kan al met Google Docs gegevens delen met andere gebruikers, gebruikers van de nieuwste Ubuntu versie hebben standaard een mogelijkheid tot delen van bestanden via Ubuntu One.

Geen opmerkingen: