maandag 23 november 2009

Varen in november

Het afgelopen weekend zijn we naar de Biesbosch geweest. Even knipperen met de ogen en je werpt een blik op de kalender en ziet de maand november voorstaan. Jawel wij noteren 21 november 2009.
Een paar weken tevoren lagen we nog tijdens het mannenweekend met de boot nog in het Brabantse land om te vissen, daarna nog de volgbootjes "omgevaren" naar Hardinxveld voor hun winterberging en normaal gesproken is het dan gedaan met de pret en ligt de boot in ruste tot het voorjaar weer aanbreekt.
Nu dus niet, de rubberboot van de kinderen lag nog op het voordek en moest nog mee naar huis. Gezien de harde wind van de laatste dagen is dat geen overbodige luxe, maar eerst moesten wij hem nog leeg laten lopen en even schoonmaken.
In eerste instantie was de gedachte om dat gewoon op het voordek te doen, maar het voorstel kwam al gauw om maar het kantje in de Biesbosch te varen zodat we op de graskant wat meer gemak en ruimte hadden om onze werkzaamheden te verrichten.
We startten de motor, gooiden los en zetten koers naar "het Strontgat", bij onze ligplaats vandaan een rustig tochtje van 15 tot 20 minuten.

Het zonnetje scheen heerlijk, zo'n 16 graden, en het was lekker rustig op de Amer, twee beroepsschepen en twee zeilboten slechts.
We voeren het Strontgat in en het was helemaal leeg, echt geen boot te zien! Hoe anders is dat in de zomer! We varen helemaal door naar achteren en leggen aan stuurboordwal aan, we stappen van boord en glibberen over de bovenlaag. We besluiten om aan de andere wal te gaan liggen, waar het normaalgesproken altijd wat droger is. Dat is nu ook zo, hier kunnen we wel aan de slag. Terwijl ik het bootje leeg laat lopen en begin met het schoonmaken, gaat moeders-de-vrouw met de hond wandelen. Je kunt van hieruit een wandeling van een halfuur maken over een aangelegd pad. Na een kwartier zijn ze echter al terug....het houten loopbruggetje wordt vervangen door een stalen exemplaar en het slootje oversteken gaat dus op dit moment niet.
We besluiten het schoonmaken en opbergen van het bootje af te maken. Daarna varen we een stukje terug en leggen aan bij de steigers, waarvandaan je de wandeling ook kunt maken. Daar blijkt inmiddels nog een boot te liggen, we zijn niet langer alleen.

Alles ziet er nu anders uit. Het afgestorven riet maakt het water veel breder, smalle paadjes lijken ineens veel breder door het platgemaaide gras, de kale bomen bieden een veel dieper zicht de grienden in. We hopen nog een glimp op te vangen van een ree, maar dat is ons niet gegund (zij zien ons natuurlijk ook veel eerder dan anders). We genieten van onze wandeling, uit de wind en in de zon.....heerlijk!
Terug op de boot nemen we nog een drankje en een broodje om daarna weer koers te zetten naar onze ligplaats. Op de Amer is meer wind gekomen en de bewolking neemt wat toe. Met de jas dicht is het nog best uit te houden, dus we blijven buitenop sturen.
In de haven aanleggen, alles opruimen, antivries in het toilet en gootsteen, alles van boord, afsluiten, auto inpakken en daarna weer gezellig naar huis.
Het was met recht een mooie dag!

Geen opmerkingen: