dinsdag 24 november 2009

Waarom gaat linux het niet redden bij het grote publiek

http://tikkelz.blogspot.com/

Hoewel Linux uitstekend geschikt is voor de meeste mensen zal het nooit wat worden op de markt. Waarom niet?

Ten eerste zullen de hard- en softwaremakers hun marktaandeel niet kwijt willen. Linuxgebruikers gebruiken over het algemeen open software en hun besturingssysteem is kosteloos, geen omzet dus. De systeemeisen bij het gebruik van Linux zijn veel lager, dus je doet al gauw een jaar of vijf langer met je hardware dus ook hier wordt de omzet verlaagd.

Ten tweede.Ondanks dat koppelverkoop bij wet verboden is treffen potentiele kopers om bovenstaande redenen in de meeste winkels geen PC-systemen met Linux aan. Een enkele daar gelaten. Onbekend maakt onbemind.

Ten derde kopers hebben angst voor het onbekende. Windows leek in niets op DOS, maar iedereen stapte toch over, want DOS werd niet meer ondersteund. Zo ook met XP en Vista.
Een Linuxbesturingssysteem lijkt qua look-and-feel op bijvoorbeeld een Windows systeem en kan in het algemeen ook hetzelfde, maar toch lijkt er angst te bestaan om over te stappen. In de autoverkoop draait men er de hand niet voor om om iets anders te gebruiken. Dieselrijders rijden benzinemodellen, Opelrijders stappen over naar Toyota, we vertrouwen klakkeloos op (verslagen over) het nut en belang van antiblokkeersystemen, cruise-controls en boordcomputers enz. maar zodra het het besturingssysteem van een pc betreft dan gaan de hakken in het zand.

Ten vierde. Hoewel het juist de kracht is van Linux, werkt het in dit geval wellicht tegen: er zijn teveel Linuxvarianten. De keus uit een product is geen keus, maar een overdaad aan keuzen brengt mensen aan het twijfelen.

Ten vijfde. Mensen uit de IT-wereld kennen zelf Linux niet. Zij hebben er baat bij dat veel mensen het besturingssysteem gebruiken wat zij kennen, dat is hun werk en daar is hun inkomen van afhankelijk. Zij zullen hun klanten dus nooit iets adviseren wat zij zelf niet kennen.

Wij van WC-eend, adviseren WC-eend


Wie zien de makers van marktleider Windows (Microsoft) eigenlijk als hun grootste concurrent...... Juist ja, piracy. Of op zijn Hollands gezegd illegale software.
Dat zijn de gebruikers die graag iets willen hebben, maar het geld er niet voor overhebben. Pas daarna volgen Linux en MacOS met een, volgens Microsoft geschat, marktaandeel van 5% elk.

4 opmerkingen:

Catharina zei

Ik zie het niet zo negatief. Linux heeft te maken met "power to the people", een beweging die in opkomst is de laatste tijd.

Mensen willen steeds meer zelf doen, delen, samen werken en samen scheppen, in controle zijn en minder afhankelijk zijn van grote bedrijven.

Software is dan niet het eerste waar ze aan denken, maar toevallig wel waar die beweging begon. Het strekt zich nu al veel verder uit naar muziek, films, boeken etc. Uiteindelijk komen die mensen wel bij Linux en vrije software uit..

Zo denk ik.. Heb je Rip! A Remix Manifesto deze week nog op tv gezien?

Anoniem zei

Ten tweede.Ondanks dat koppelverkoop bij wet verboden is treffen potentiele kopers om bovenstaande redenen in de meeste winkels geen PC-systemen met Linux aan. Een enkele daar gelaten. Onbekend maakt onbemind.

Dit is niet waar. Koppelverkoop is toegestaan voor PC. Een voorstel van SP-GL-D66 is gestrand op weerstand bij Staatssecretaris Heemskerk.
Aangezien Win 90% van markt heeft, zullen fabrikanten niet snel een ander systeem voor installeren.

Verbod van koppelverkoop, waarbij de klant de mogelijkheid moet krijgen om een pc, OS vrij te kopen, zou de markt openbreken. Helaas moeten we wachten tot een volgend kabinet op dit punt.


Ten vierde. Hoewel het juist de kracht is van Linux, werkt het in dit geval wellicht tegen: er zijn teveel Linuxvarianten. De keus uit een product is geen keus, maar een overdaad aan keuzen brengt mensen aan het twijfelen.
Vreemd argument. Zolang de markt op slot zit, heeft de klant in de winkel helemaal geen keuze. Ik ben ervan overtuigd als de klant het prijsverschil ervaart tussen Win-Linux, dat er velen overstappen. Zeker in deze tijd.

Ander punt:
De netbooks zijn in opkomst. In de VS hebben 30-35% van de netbooks al Linux. Win is gewoon te zwaar. Win mobile werkt slecht.

De toekomst is dat pc nauwelijks meer eigen software hebben, maar alles via het internet gedaan wordt. Ook zullen veel mensen hun bestanden op het Net hebben staan[clouding]

De tijd van de zware OS[lees win] komt ten einde door de veranderende manier van werken. Hier heeft Lin een enorm voordeel. Het is veel kleiner, sneller en betrouwbaarder.

Ook op mobiles rukt Lin inmiddelsop. Nokia gaat namelijk ook over.

Tikkel zei

Goede punten! Al lijkt het me niet dat een weerstand van een staatssecretaris een koopelverkoop legitimeert. Het OS-vrij verkopen van een PC geeft inderdaad een eelijkere kans aan andere OS-en.

Het argument over de verscheidenheid van Linuxdistro's ging niet over voor geinstalleerd maar over de keuze in het algemeen dus ook van "overstappers"

De netbooks is inderdaad een markt waarin meerderen een groot marktaandeel hebben, al blijft het grote aandeel nog steeds voor MS

Met clouding zal het ĺichte besturingssysteem in het voordee; zijn, wie het meeste biedt op een zo licht mogelijk systeem zal hier als winnaar uit de bus komen

Tikkel zei

@Catharina: bedankt voor de link naar de Remix manifesto , die had ik nog niet gezien. Prachtig om te zien. Een beetje zoiets als aan de benzinepomp vragen wat een druppel benzine kost en vervolgens je tank voldruppelen