dinsdag 3 juli 2007

Besturingssysteem (PC)


Gezien mijn verleden met computers een berichtje over besturingssystemen.
Ik ben van de generatie die nog met de Commodore 64 heeft gestoeid en daar ook mee, al dan niet met goed gevolg, heeft geprobeerd programma's te schrijven.
Ook MS-DOS heb ik in allerlei varianten langs zien komen, gevolgd door allerlei Windows versies. Sinds enige tijd heb ik ook Linux ontdekt. Wat een genot om zoiets te installeren.
Eerst in dual-boot uiteraard want de angst viert natuurlijk hoogtij, wat kan tenslotte nou beter zijn dan de programmatuur van de multinational Microsoft?
Ik durf te stellen dat voor de doorsnee gebruiker de Linux producten volstaan. Hoeveel mensen hebben een pc waarop ze niets meer doet dan een beetje internetten, mailen, zo nu en dan een briefje typen, msn-en, muziek afspelen, videobestanden afspelen en foto's bewerken? Dit soort gebruikers is beter en goedkoper uit door gebruik te maken van een gratis besturingssysteem.
De aanschaf van een computer kan zelfs goedkoper door geen gebruik te maken van de standaard bijgeleverde Windows licentie, maar door een Linux distributie te gebruiken. Sterker nog uw verouderde pc is met Linux helemaal niet verouderd. Een Pentium 2 draait nog steeds prima onder een nieuwe versie van Linux, terwijl u allang niet meer aan de systeemvereisten voldoet om de op dit moment nieuwste Windows uitgave, Vista, te kunnen draaien.
Nog even over licenties van uw virusscanner, officepakket, firewall, spamfilter, en wat al niet meer zij. Vergeet dat woord licenties, onder Linux heeft u daar geen last meer van. Ook het downloaden van vage sites behoort tot het verleden. Het last hebben van virussen is verwaarloosbaar klein, tot nu toe zijn er 2 virussen bekend onder Linux. Het gevaar bestaat ntuurlijk wel, dat als meer mensen er gebruik van maken dat er wat meer van gaan verschijnen, aan de andere kant gaat Linux ook met zijn tijd mee en zullen de bestaande beveiligingen ook meeveranderen in de tijd.
Voor de meeste programma's is er binnen Linux een, vaak meerdere, alternatief programma.
(Zie http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html ).

De meeste Linux distributies (besturingssysteem + programma's) zijn momenteel verkrijgbaar als Live CD, dat wil zeggen dat er niets geinstalleerd wordt maar dat je het uit kan proberen vanaf de CD en vanuit het geheugen zonder dat je iets installeert op je PC, bevalt het product zo goed dat je het wil installeren dan kun je dusdanig doen dat je het oorspronkelijke besturingssysteem overschrijft of dat je twee besturingssystemen naast elkaar draait. Beiden hebben dan geen last van elkaar, Windows bijt Linux niet en andersom ook niet.
Zie http://distrowatch.com/

Uiteraard is het niet allemaal hosanna wat dat Linux betreft. De fervente gamer zal teleurgesteld afhaken, de bovengemiddelde foto/filmbewerker idem, niet omdat Linux het technisch niet aan zou kunnen, maar omdat de ontwerpers van deze zaken zich compleet richten op Microsoft en geen producten schrijven die voor verschillende besturingssystemen te gebruiken zijn. Het gaat wel steeds meer de goede kant op en sommige Windows programma's en games zijn onder Linux te draaien met Wine ( http://frankscorner.org/ ) en meerdere games middels het betaalde Cedega (zie http://games.cedega.com/gamesdb/ ).
Ook de wat oudere scanners zijn vrijwel niet werkend te krijgen onder Linux (zie http://www.sane-project.org/cgi-bin/driver.pl?manu=&model=&bus=any&v=&p= ).

Computeren kan dus veel goedkoper dan tot nu toe gedacht werd, de oude stoffige machine kan nog jaren mee en de kosten van licenties e.d blijft in uw zak. Zeg nou zelf daar kan u toch leuke dingen van doen?

1 opmerking:

Anoniem zei

Vanaf nu kan er gereageerd worden. Dit blijft zo, totdat spambots de boel komen verzieken