woensdag 4 juli 2007

Zoetermeer 1000 jaar

Het blijkt dat Zoetermeer veel ouder is dan (ooit) verondersteld! Dat biedt de kans om in 2007 – 2008 te vieren dat de leeftijd van 1000 jaar is bereikt. De ontdekking van de eerbiedwaardige leeftijd van Zoetermeer komt van het Historisch Genootschap ‘Oud Soetermeer’. Om de viering van de 1000ste verjaardag voor te bereiden is in 2004 de Stichting Zoetermeer1000 opgericht. Sinds begin 2004 is door de initiatiefnemers hard gewerkt aan een conceptplan en hebben zij nagegaan, of dit initiatief kan rekenen op een breed maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak. Dat is het geval en blijkt o.a. uit de samenstelling van het bestuur en het Comité van Aanbeveling.

Het belangDe Stichting Zoetermeer1000 wil met de viering een aantal belangrijke doelstellingen realiseren:
-versterken van de sociale cohesie
-een impuls geven aan de locale economie
-Zoetermeer promotie
-duurzaamheid v.w.b. ontwikkeling van een aantal nieuwe publieksevenementen
-aandacht voor het cultuur historisch erfgoed
-aandacht voor de multiculturele aspecten. Dit zal de rode draad zijn die de verschillende festiviteiten aan elkaar verbindt en waarmee de stad zich een jaar lang kan manifesteren.

Sociale cohesieZoetermeer1000 is een feest van, voor en door Zoetermeerders. Van meet af aan is het uitgangspunt geweest dat de viering van de 1000ste verjaardag een feest moet zijn voor alle bewoners van Zoetermeer.Maar natuurlijk willen wij ook dat heel veel mensen van buiten Zoetermeer onze mooie stad bezoeken tijdens de vele activiteiten. Daartoe is een zeer breed en gevarieerd feestprogramma ontwikkeld. Op tal van plaatsen in de stad, zoals in het centrum, in de parken en winkelcentra en op de bekende evenementenlocaties vinden maatschappelijke, sportieve, educatieve en natuurlijk culturele activiteiten plaats. Dat biedt Zoetermeer niet alleen de gelegenheid definitief af te rekenen met de veronderstelling dat er weinig te doen is in Zoetermeer, dat vanuit een dorp tot een uit de kluiten gegroeide stad is geworden.Tegelijk zal de viering van het 1000-jarig bestaan ook de sociale cohesie binnen de stad ten goede moeten komen. Dit mede door de inwoners (individuen, verenigingen, organisaties en bedrijven) nauw te betrekken bij de invulling van de plannen en hen te laten meehelpen bij het realiseren van programma onderdelen.

De viering van ‘Zoetermeer1000’ wordt letterlijk en figuurlijk een feest voor jong en oud! In samenwerking met tal van instellingen worden meerdere, op de jeugd gerichte, grote educatieve programma’s ontwikkeld, o.a. in het kader van de Zoetermeerse Geuzen. Op tal van gebieden wordt de jeugd bij de viering betrokken: poëzie, graffiti, sport en muziek zijn slechts enkele van de aandachtsvelden.En ook de ouderen en gehandicapten worden zeker niet vergeten! Zij worden met speciaal vervoer in de gelegenheid gesteld om de verschillende evenementen te bezoeken. Bovendien wordt gezorgd voor goede zitplaatsen voor diegenen die de speciale voorstellingen willen bijwonen. In de diverse ouderencentra in Zoetermeer wordt tijdens één van de evenementen een uitgebreide, traditionele koffietafel aangeboden, met ‘alles er-op en er-aan’.En last but not least is in de programma ontwikkeling terdege rekening gehouden met de wensen van deze Zoetermeerders.


(zie http://www.zoetermeer1000.nl/ )

1 opmerking:

Anoniem zei

Als je met de trein komt naar de festiviteiten, kun je na afloop Mandela op de trein zetten. :-)