woensdag 18 juli 2007

Het nieuwe YouTube-kijken

De videosite YouTube ligt onder vuur door het enorme aanbod van door copyrights beschermd videomateriaal. Gelukkig worden alternatieve programma's voor online video steeds aantrekkelijker. De aangeboden content is geheel legaal en afkomstig van grote contentproviders. Zo'n programma is bijvoorbeeld Tribler, afkomstig van Nederlandse bodem. Komende maand komt de nieuwste versie van Tribler uit.
Bezem door site
Gaat YouTube (http://www.youtube.com) dit jaar echt flink de bezem halen door haar videosite? Nog niet zolang geleden verwijderde Google, eigenaar van YouTube, honderdduizend videofilmpjes van de site op last van het Amerikaanse mediabedrijf Viacom. De filmpjes, eigendom van Viacom, waren gepikt uit een groot aantal programma's die door tv-stations van het mediabedrijf werden uitgezonden. Nederlandse bezoekers van YouTube merkten er weinig van. Amerikaanse bezoekers waren echter plots een flink deel van hun favoriete tv-shows kwijt. Toch kunnen ook Nederlandse YouTube-gebruikers wellicht binnenkort iets gaan merken van de grote schoonmaakactie. Vorige week maakte Google bekend dat het een stuk moeilijker gaat worden om op YouTube beschermd materiaal te up- of downloaden. "De technologie hiervoor zal snel worden uitgerold", zo zei Eric Schmidt, de hoogste baas bij Google, in een grote Amerikaanse krant.
De technologie die hiervoor gebruikt gaat worden, zou geleverd worden door Audible Magic (http://www.audiblemagic.com). Dat bedrijf ontwikkelde een filter voor het blokkeren van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat via internet wordt verzonden. Zo kan het filter een filmbestand identificeren en de transfer ervan blokkeren zonder aan het bestand zelf te komen. Het idee is dat elk door copyrights beschermd filmpje een digitale vingerafdruk meekrijgt en in een grote database komt te zitten. Zodra het filter het filmpje herkent wordt de uitwisseling gestopt en ontvangt de verzender het bericht dat de verbinding verloren is gegaan. De techniek van Audible Magic wordt nu al met succes toegepast op Amerikaanse universiteiten tegen de illegale ruilhandel in mp3-bestanden. Wat bij muziekbestanden kan, moet ook bij videobestanden kunnen werken, zo denken nu de deskundigen.
Tribler
YouTube zal door het gebruik van filters zeker aan aantrekkingskracht verliezen. De kans dat gebruikers massaal uitwijken naar alternatieven, die er genoeg zijn, is groot. Eveneens populaire videosites als DailyMotion (http://www.dailymotion.com) of Vimeo (http://www.vimeo.com) zouden er duizenden nieuwe bezoekers bij krijgen. Aannemelijker is echter dat ook deze sites vroeg of laat dezelfde filters gaan inbouwen. De toekomst lijkt ook meer te zitten in systemen die grote hoeveelheden filmmateriaal kunnen distribueren, maar tegelijkertijd gebruikers informeren over de status van het gedownloade materiaal. Wie biedt wat aan en is het materiaal legaal of illegaal? Zo'n systeem wordt momenteel ontwikkeld in Nederland. Tribler (http://www.tribler.org), zo heet het programma, maakt gebruik van dezelfde distributietechniek als Bittorrent-netwerken. Volgens de makers is het een nieuwe vorm van 'YouTube-kijken'. Tribler maakt het onder meer mogelijk om video- en muziekbestanden uit te wisselen en sneller te down- en uploaden. Ook live videostreaming in HDTV-kwaliteit, bijvoorbeeld van voetbalwedstrijden, behoort tot de mogelijkheden. Het programma, dat ontwikkeld wordt door wetenschappers aan de TU in Delft, ontmoedigt bovendien nadrukkelijk de uitwisseling van illegale bestanden. Elke gebruiker krijgt een unieke identificatiecode waarmee overtreders kunnen worden opgespoord. En omdat iedere gebruiker bij Tribler bekend is, kan er betaling van copyrights in het systeem geïntegreerd worden.
Tribler moet een van de vele sociale communities op internet worden. Gebruikers zijn vooral groepen vrienden die elkaar aan het programma toevoegen vanuit een contactlijst in MSN of Gmail. Sterker: het moet zelfs mogelijk worden om met andere contacten in het netwerk te bellen via internettelefonie. Wie versie 3.5.0 van het programma downloadt, zal van dat alles echter nog weinig merken. Veel functies ontbreken nog. Volgens Freek Zindel, die betrokken is bij de ontwikkeling van Tribler, zijn veel features wel te zien in de nieuwste versie van Tribler, die rond april uitkomt. "In die versie zullen bestanden ook afspeelbaar zijn in de VLC-mediaplayer, het opensource alternatief voor de Windows Media Player", zegt Zindel. Deze VLC-mediaplayer (http://www.videolan.org/vlc/) ondersteunt een groot aantal video- en audioformaten, maar kan ook dvd's, videocd's en verschillende streaming-protocollen afspelen. Bovendien werkt de speler niet alleen in Windows, maar ook op Mac- en Linux-systemen. "Dat is voor ons een belangrijke eigenschap", aldus Zindel. Een andere verbetering is de toevoeging van een zoekfunctie. Zo zal er in versie 4.0 ook een geïntegreerde YouTube-browser zitten. Daarmee kan op trefwoorden gezocht worden naar filmpjes op YouTube. Zindel: "Via de zoekfunctie zullen nog meer multimediaplatformen doorzoekbaar gaan worden, inclusief de mogelijkheid om content te filteren." De nieuwe versie van Tribler krijgt ook een nieuwe gebruikersinterface, die in samenwerking met de faculteit Industrieel Ontwerpen wordt ontwikkeld.
Geen stiekeme toestanden
Erger is dat in versie 3.5.0 in de lijst met downloadbare bestanden ook illegale bestanden staan. Een van de bestanden die in de lijst voorkomt, is een kostenloze versie van Windows Vista. Op de vraag of Tribler wel echt kan voorkomen dat er ook illegale bestanden worden uitgewisseld, antwoordt Zindel enigszins vaag. "De kracht van het programma is dat er niks geheim is. Elke gebruiker is bij naam bekend. Op het moment dat je met iemand iets deelt, is ook bekend met wie en welke reputatie deze persoon heeft binnen het netwerk. Geheime, stiekeme toestanden, zoals bij KaZaA, is er bij Tribler dus niet meer bij. Worden er toch illegale bestanden geruild, dan wordt het een zaak tussen de bewuste gebruiker en een internetprovider of opsporingsinstantie." Het enige belangrijke onderdeel dat nog ontbreekt, is content. Maar ook dat gaat binnenkort veranderen. Zindel: "Deze week zitten we met een aantal grote Nederlandse contentproviders rond de tafel. Wie dat zijn, kan ik helaas niet zeggen. Maar er gaat zeker meer content worden toegevoegd." Een van de plannen is om via Tribler programma's van de Publieke Omroep te gaan uitzenden. Wanneer deze programma's te zien zullen zijn, is nog niet bekend. Volgens Zindel zijn er wel gesprekken geweest. "De Publieke Omroep is op zoek naar een distributietechniek met een sociaal component. Tribler heeft dat en kan kijkers met dezelfde smaak aan elkaar koppelen. Tribler lost ook een groot deel van de bandbreedteproblemen van aanbieders op. Gebruikers kunnen via hun contacten extra bandbreedte krijgen, waardoor downloads veel sneller gaan. Een aantal van die hulpjes kan de downloadsnelheid al meer dan verdubbelen."
Tribler lijkt overigens een pionier te worden. Vooral nu bekend is geworden dat een aantal grote mediabedrijven progamma's wil gaan verspreiden via het Bittorrent-protocol. The New York Times meldde deze week dat het bedrijf Bittorrent (http://www.bittorrent.com), bedenker van de gelijknamige distributietechnologie, deals heeft gesloten met een aantal grote Amerikaanse mediabedrijven. Via het netwerk zullen (betaalde) films, tv-shows en videogames verspreid gaan worden, die versleuteld zijn met een beveiligingstechniek van Microsoft. De distributie moet gaan plaatsvinden binnen een kersvers bedrijf: The BitTorrent Entertainment Network. Volgens The New York Times gaan onder meer de tv-zender Fox en de filmproductiebedrijven Paramount, Warner, and MGM content via het netwerk aanbieden, waaronder zo'n drieduizend klassieke films. Voor drie tot vier dollar kan de film echter alleen gehuurd worden en moet deze binnen dertig dagen worden bekeken. Andere content, zoals muziekvideo's en computerspelletjes, kunnen wel gekocht worden

1 opmerking:

Anoniem zei

Ach, zolang filmpjes van/over Theo Lucius er maar niet tussenuit worden gehaald....