woensdag 18 juli 2007

Veilig zoeken op internet

Als eerste zoekmachine ter wereld is Ixquick.com erin geslaagd om haar privacybeleid gecertificeerd te krijgen. Ixquick, een in Nederland gevestigde internationale meta-zoekmachine, stelt hiermee een nieuwe norm als het gaat om bescherming van de privacy van zoekmachine-gebruikers.

Op 23 november overhandigde Certified Secure, autoriteit op het gebied van certificering in de online-wereld, het certificaat aan de directie van Ixquick. Daarmee is de claim van Ixquick, dat er geen privacygevoelige gegevens van haar gebruikers worden opgeslagen, nu ook volledig getoetst en aantoonbaar gegarandeerd.

“Mensen vertrouwen hun meest intieme gedachten toe aan een zoekmachine”, stelt Alex van Eesteren van Ixquick. Weinig mensen weten dat hun zoekgegevens worden opgeslagen, en hoe makkelijk het is om die gegevens te herleiden naar de individuele gebruiker. “Toen onlangs de zoekgegevens van 650.000 klanten van AOL in Amerika op straat kwamen te liggen, bleek weer eens overduidelijk welke gevaren dit voor de privacy kan opleveren.” In juni 2006 kondigde Ixquick als eerste en enige zoekmachine aan te stoppen met het vastleggen van de privacy-gevoelige informatie van haar gebruikers. De gebeurtenissen rond AOL in de VS onderstrepen nogmaals het belang van dit beleid. “Door alle vereisten van onze “Privacy Certification Procedures” te implementeren, bewijst Ixquick dat het de bescherming van de privacy van haar klanten uiterst serieus neemt”, stelt Certified Secure CEO Joost Pol.

“Ixquick heeft het certificaat verkregen na een uitgebreide inspectie door onze privacy specialisten. We ontwikkelen namelijk niet alleen uitvoerige richtlijnen, maar we zorgen er ook voor dat deze blijvend worden geïmplementeerd”. “Je kunt natuurlijk makkelijk zeggen dat je geen privacy gevoelige data meer opslaat, wij wilden dit ook zwart op wit kunnen bewijzen. Met de certificering door Certified Secure hebben Ixquick gebruikers nu ook de onafhankelijke garantie daarvan gekregen.”, aldus Van Eesteren.

Wat maakt Ixquick zo Speciaal?


Zoeken met Ixquick geeft meer resultaten die relevant zijn. Ixquick heeft unieke mogelijkheden, waaronder een "Universele Power Search", "Wereldwijd Zoeken" en de mogelijkheid tot "Verfijning" van de zoekresultaten.
Zoek wereldwijd telefoonnummers of adressen met Ixquick's "Internationale Telefoongids" en vergelijk prijzen met Ixquick's "Prijsvergelijking".
Meta-zoekmachine
Ixquick is een meta-zoekmachine: U zoekt met minimaal 10 populaire zoekmachines tegelijk. Daardoor zoekt u in een veel groter deel van het Internet dan met slechts één individuele zoekmachine.
Relevante Zoekresultaten
Een Ixquick resultaat krijgt voor elke zoekmachine waar het in de top-10 staat één ster () toegewezen. Dus bijvoorbeeld een 5 sterren-resultaat () betekent dat vijf zoekmachines het in hun top-tien hebben gerangschikt.
Dit is zo belangrijk omdat zoekmachines verschillende methoden gebruiken. Iedere methode levert in sommige gevallen goede, maar in andere gevallen minder goede resultaten op. Een Ixquick resultaat met veel sterren heeft de voorkeur gekregen van verschillende methoden en staat dus garant voor een hoge relevantie. Het is de meest optimale mix van de tien verschillende zoekmachines tegelijk!
Niet relevante web-pagina's worden steeds vaker "geoptimaliseerd" om een individuele zoekmachine voor de gek te houden door kunstmatige misleiding van het zoekalgoritme. Zo kunnen de voor u niet- of minder relevante resultaten toch vaak een hogere waardering krijgen. Het is veel moeilijker om 10 zoekmachines tegelijk te misleiden.
Universele Power Search
Professionele onderzoekers vertrouwen op Power Search methoden zoals "Boolean" logica, woordgroepen, "wildcard", en "field search".
Maar verschillende zoekmachines gebruiken verschillende notaties, en dus moet de gebruiker deze bij een zoekopdracht op verschillende manieren invoeren. Het bijhouden van deze verschillen per zoekmachine is erg onhandig en kost veel tijd.
Ixquick lost dit probleem op door per zoekmachine te onthouden welke Power Search methode wordt gebruikt, en welke notatie vereist is.
De gebruiker hoeft maar één universele syntax in te voeren en te onthouden; Ixquick vertaalt dit naar de diverse zoekmachines. Ixquick ondersteunt op deze manier een grote verscheidenheid aan Power Search methoden, veel meer dan individuele zoekmachines dat kunnen.
Ixquick stuurt uw zoekopdracht naar alleen dié zoekmachines die kunnen omgaan met uw specifieke opdracht, en vertaalt deze naar de betreffende syntax.
Voor eenvoudig geavanceerd zoeken, gebruik Ixquick's Power Search functie of Ixquick's Expert Search functie door op "Power Search" te klikken. U kunt beide functies ook als standaard homepage instellen.
Wereldwijd Zoeken
Ixquick zoekt wereldwijd:
In 18 talen, zelfs Chinees, Japans en Koreaans! Ixquick zoekt via metasearch in lokale en internationale zoekmachines zodat u exact zult vinden waar u naar zoekt;
Vindt personen en bedrijven wereldwijd met Ixquick's "Internationale Telefoongids". Wilt u weten wie u belt? Door alleen het telefoonnummer in te voeren in Ixquick's "Omgekeerd zoeken" krijgt u direct de naam en het adres te zien. Wilt U vervolgens meer informatie over het gevonden resultaat? Klik dan op de naam en Ixquick voert een websearch uit;
Vergelijk prijzen van meer dan 5000 leveranciers met Ixquick's "Prijsvergelijking", een onmisbaar hulpmiddel bij het -wereldwijd- zoeken naar de laagste prijs en aanbiedingen.
Verfijning
Met Ixquick's "Alleen Nieuwe Resultaten" krijgt u bij vervolg-zoekopdrachten uitsluitend nieuwe resultaten te zien: Ixquick bespaart u tijd door dié resultaten die u al eerder had gezien weg te laten. Om dit in de praktijk te zien geeft u onderaan in de resultatenpagina een nieuwe zoekopdracht, en klikt op "Zoek".
Gebruik Ixquick's "Resultaat-verfijning" om verder in een bepaalde richting te zoeken: Bij sommige resultaten treft u een vinkje () en een kruisje () aan. Als een betreffend resultaat goed voldoet klikt u op () om meer resultaten te vinden in diezelfde richting. Als u juist vindt dat een resultaat niet relevant is klikt u op (), om gelijkwaardige resultaten niet meer weer te geven.
Dit principe wordt ook wel "subject clustering" genoemd.
Zoeken altijd direct onder handbereik
Met de Ixquick toolbar en de Ixquick Deskbar zijn de krachtige Ixquick zoekfuncties altijd direct beschikbaar vanuit iedere applicatie. De functie Zoek in deze Site maakt zelfs het vinden van informatie binnen een bepaalde website zeer eenvoudig.
Met de Ixquick toolbar kunt u direct meta-zoeken op het Internet, gericht zoeken naar afbeeldingen of telefoonnummers en/of adressen én zelfs een naam bij een telefoonnummer zoeken. Onafhankelijk van de site die u op dat moment bezoekt.
De toolbar biedt ook handige extra’s, zoals de popup blocker die voorkomt dat er plotseling ongevraagde advertenties verschijnen en de ‘vergrootglas’ functie waarmee u een site eenvoudig kunt vergroten en verkleinen om de tekst beter leesbaar te maken. En met Smileys kunt u uw emails aantrekkelijker maken: kies uit honderden professionele Smiley emoticons en voeg deze toe aan bijna iedere Web gebaseerde email.

Geen opmerkingen: