maandag 16 juli 2007

Ruimte voor de rivier (Biesbosch)

De maatregel Zuiderklip is een zogeheten lopend project dat deels gefinancierd wordt uit het budget voor Ruimte voor de Rivier .
Vier polders in de Brabantse Biesbosch, samen Zuiderklip genoemd, krijgen met de uitvoering van het project een andere bestemming. De polders Moordplaat, Turfzakken, de Plomp en Kwestieus waren lange tijd gereserveerd als toekomstige drinkwater- spaarbekkens. Die capaciteit bleek overbodig en de polders kwamen daarmee beschikbaar voor de afvoer van rivierwater en voor natuurontwikkeling.Het gehele gebied was in het verleden in gebruik als landbouwgrond, maar wordt nu omgevormd tot natuurgebied. De maatregel omvat de aanleg van een aantal geulen die het gebied van oost naar west doorsnijden. Om de geulen te verbinden met het buitenwater,worden in de dijken rond de polders op verschillende locaties doorstroomopeningen gegraven van meer dan honderd meter breed.Bij hoogwater kan het water uit de overvolle rivieren zich via de geulen een weg zoeken naar de Biesbosch. De maatregel heeft een waterstandverlagend effect van 4 cm op de Bergsche Maas. De geulen liggen in de laagste delen van de polders en verbinden kreken met fraaie namen als Keesjes Killeke en Steurgat. Het gebied sluit naadloos aan op de bestaande zoetwater getijdennatuur van het Nationaal Park de Biesbosch. De gronden die grenzen aan de nieuwe geulen worden extra verlaagd zodat een natuurlijke overgang van water naar land ontstaat.De nieuwe inrichting zorgt voor een afwisselend en dynamisch natuurgebied met kreken, gorzen en slikken. Zeker als op termijn het getij in het Haringvliet - en dus de Biesbosch - terugkeert.
Naast aandacht voor waterafvoer en natuurontwikkeling richt het project zich op het versterken van de cultuurhistorische en Zuiderklip landschappelijke waarden en het ontwikkelen van natuurgerichte recreatie. Zo zijn wandelverbindingen voorzien tussen de polders Kwestieus/Turfzakken en de Lepelaar/de Plomp.Beeldbepalend voor de recreant is de Amaliahoeve, althans de schuur van het voormalige agrarische bedrijf in de polder Kwestieus. Dit monument is een prima uitvalsbasis voor bezoekjes aan de Zuiderklip. Staatsbosbeheer heeft er een expositie ingericht en gebruikt het als een soort dependance van het informatiecentrum in Drimmelen.Niet alle bebouwing in de polders kan behouden blijven. Een huis in de polder Turfzakken ligt in het toekomstige doorstroomprofiel van de geul en moet verdwijnen en ook de bouwvallige schuur op de Lepelaar zal worden gesloopt.

Geen opmerkingen: