maandag 9 juli 2007

Randstadrail (deel1)

Randstadrail het vooruitstrevend product van de Haagse Tramwegmaatschappij rijdt een jaar na de officiele ingebruikname nog steeds niet! Dat is een jubileum.
Toen vorig jaar triomfantelijk het spul in gebruik werd genomen, zou men zonder overstap vanuit Zoetermeer naar Den Haag Zuidwest kunnen rijden. Twee lijnen werden gepresenteerd. In eerste aanleg zou enkel tot Den Haag Centraal gereden worden, waarna binnen Den Haag de aanpassingen aan de tramsporen zou plaatsvinden. Er ontspoorden echter een aantal voertuigen op het trace en werd de boel uitgezocht. In de tussentijd werd er plaatsvervangend vervoer aangeboden. Je kon met bussen naar Den Haag of gebruik maken van de bestaande NS treinen die tweemaal per uur extra stoppen op station Zoetermeer. Gevolg: De NS treinen zijn afgeladen, de bussen doen er tweemaal zo lang over dus gaat iedereen maar met de trein. Binnen Zoetermeer kun je GRATIS naar het plaatselijke station vervoerd worden, echter de meeste lui komen "gezellig" met de auto en parkeren in de nabijheid van het station. Gevolg: Parkeerplaatsen tjokvol, dus zet iedereen zijn auto maar in de berm. Recentelijk heb ik voor het eerst een aantal auto's gezien met een parkeerboete onder de ruitenwisser. Voor het eerst, een jaar na dato, treedt de parkeerpolitie eindelijk op tegen de wildparkeerders! Het mocht tijd worden, er zijn alternatieven genoeg: gratis vervoer per bus of gratis stallen in de bewaakte fietsenstalling.

De laatste ergenis in de Randstadrail-soap.....de NS houdt 'fijntjes' een weekje onderhoud aan het spoor van het tracee Gouda-Den Haag CS. Lekker gepland hoor NS! Had dat dan uitgesteld tot de schoolvakantie, dan zijn er immers een groot aantal reizigers op vakantie, of beter nog wacht ermee tot Randstadrail eindelijk rijdt, dat kan toch zolang niet meer duren? Ik zie ze vanuit de tuin al geruime tijd testrijden. O ja, de NS zet bussen in tijdens hun weekje van onderhoud. Ben benieuwd hoe dat gaat aflopen, want op het station is het 's-morgens altijd afgeladen (ik schat zo'n 200 man), knappe jongen die dat in een bus krijgt!
Ik ben vanochtend met de fiets gegaan, 15 km in het zonnetje gefietst ....... het weer slaat op het moment om. Donkere wolken pakken zich samen boven de hofstad! De terugreis zal wel anders uitpakken dan de heenreis, vrees ik.

Geen opmerkingen: